Menu

Kocie Wypieki

Nowy blog kulinarny czyli ja i kot w kuchni :

Muffiny piernikowe z czekoladą

piko.slok

                                      Muffiny, które przygotowałem na święta miały smak i zapach piernika. Miód, korzenne przyprawy i czekolada nadają babeczkom świątecznego smaku i aromatu. Były pyszne, miękkie i bardzo wszystkim smakowały. Z podanych proporcji wyszło mi około 18-20 muffin. Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków.

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

piernikowe_muffiny_005a

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki miałkiego brązowego cukru (użyłem zwykłego białego)
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • pół szklanki maślanki 
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki miodu (u mnie miód gryczany)
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)

 piernikowe_muffiny_002a

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza. Czekoladę posiekać i na koniec dodać ją do wymieszanych składników wraz ze startym jabłkiem. Wymieszać.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni C lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy i wystudzić.

Smacznego :)

 

piernikowe_muffiny_001s

 

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz

© Kocie Wypieki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci